Nederlands Dagblad / Sp!ts / Friesch Dagblad / Limburgs Nieuwsblad, maandag 20 december 1999


Papa's demonstreren tegen 'omgangsonrecht'

Tientallen vaders demonstreerden zaterdag op de Dam in Amsterdam tegen 'omgangsONrecht'. Het gaat om vaders die na een echtscheiding hun kinderen niet meer mogen zien.

De vaders beschuldigen politici, rechters en kinderbescherming ervan dat zij vaders het recht ontzeggen contact te hebben met hun kinderen ondanks het in het Europese Verdrag voor de Mensenrechten vastgelegde recht op 'familylife'.

De vaders willen hun grieven juist in de gezellige familiemaand december duidelijk maken. Ook in andere landen demonstreerden zaterdag gescheiden vaders.

Vaders demonstreren tegen OmgangONrecht

Leeuwarder Courant, 20 december 1999 dwaze vaders

Protest vaders tegen 'omgangsonrecht'

AMSTERDAM -- Een groep van enkele tientallen vades hebben zaterdag op de Dam in Amsterdam een demonstratie gehouden tegen 'omgangsONrecht". Het gat om vaders die na een echtscheiding hun kinderen niet meer mogen zien. Ook in andere landen demonstreerden zaterdag gescheiden vaders.

De mannen beschuldigen politici, rechters en kinderbescherming ervan dat zij vaders het recht ontzeggen contact te hebben met hun kinderen ondanks het in het Europese Verdrag voor de Mensenrechten vastgelegde recht op 'familylife'.

Op zijn protestbord prijkt een rood gekleurd hart waarin met grote letters staat 'Vader mist kind. Stille nacht'. De noodkreet van actievoerder Albert Streep verwijst naar de eenzame decembermaand, waarin gescheiden vaders die hun kinderen niet mogen zien het extra moeilijk hebben. "Terwijl zij lekker kerst viert met mijn kinderen, zit ik alleen thuis", fulmineert Streep, voorzitter van de stichting Wijze Vader.
Alleen al in Nederland zijn er duizenden gescheiden mannen die geen contact meer met hup kinderen mogen hebben. Sommige vaders zeggen dat ze ten onrechte worden beschuldigd van incest.
Vooral het oordeel van de rechter dat het 'in het belang van het kind is' dat vader zijn kroost niet meer mag zien, stuit de actievoerders tegen de borst. Ze eisen dat de minister van justitie het omgangsrecht opnieuw onder de loep neemt.

Hoewel de protesterende vaders hun leed uitroepen tot 'het drama van de eeuw' is de opkomst gering. Initiatiefnemer Streep: "Veel mannen zijn moegestreden. Ze zitten kapot thuis.


omgangsonrecht