De Roosendaler, zondag 24 maart 1996


Ik wil Nederland wakker schudden


Albert Streep uit Heemskerk was deze week in Roosendaal om aandacht te vragen voor zijn probleem en dat van duizenden andere vaders.

ROOSENDAAL -- De 39-jarige Albert Streep uit Heemskerk maakt een kruistocht door Nederland. Met een groot bord voor zijn kop, zoals hij zelf zegt, met daarop de tekst 'Vader mist kind' in een vuurrood hart. Maandag was hij op de weekmarkt om de Roosendalers wakker te schudden. Streep is een van de duizenden 'dwaze vaders' die actievoeren voor een omgangsregeling met hun kinderen. "Ik heb mijn twee kinderen, Wim van negen en Suzan van zeven, al vijf jaar niet meer gezien. Omdat Justitie zo corrupt is", vertelt Streep.

Streep heeft sinds september 1994 elf van de twaalf provinciesteden bezocht. Alle straten die in het monopoliespel zitten, heeft hij aangedaan. "Dat 'spelletje' is begonnen in Amsterdam, met de Kalverstraat. Ik ging er verder kijken en kwam de Leidsestraat tegen. In Groningen vond ik A-Kerkhof. Ik ben erop gaan lopen. Maar laat ik duidelijk zijn: ik ben bloedserieus. Het spelletje maakt het wat draaglijker." Ook bezoekt Streep grote evenementen, zoals Sail Amsterdam, om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Streep reist heel Nederland af, met de trein.

Anderhalve maand geleden heeft de 'dwaze vader' een stichting opgericht: stichting Wijze Vader. "Omdat ik onderweg steeds vaker te horen kreeg dat ik zo dwaas nog niet ben. Nee, medestanders vonden me juist een wijze vader", zegt hij lachend.

Volgens Streep gaat het in Nederland om tienduizenden vaders. De vader stond zelf al sinds zijn scheiding in 1991 driemaal voor het gerechtshof in Amsterdam. Justitie noemt hij een corrupte bende. "Kijk maar naar het IRT, dat heeft niks met mijn zaak te maken, maar is wel dezelfde Justitie. Het probleem wordt steeds groter. En op de drie huwelijken loopt stuk. Steeds meer vaders mogen hun kinderen niet zien.

"Ik wil iedereen waarschuwen." Streep legt uit dat hij zijn kinderen niet meer mag zien omdat hij incest gepleegd zou hebben met zijn zoontje. "Een valse incestbeschuldiging. De zaak is na anderhalf jaar geseponeerd. Omdat mijn zoon, die toen vier jaar was, zichzelf tegensprak. Het kind was tegen me opgezet. En zo zijn er duizenden vaders die om de een of andere reden hun kind niet meer mogen zien. Ik wil Nederland wakker schudden."

Lotgenoten kunnen schrijven naar de stichting Wijze Vader en een antwoord verwachten. "Niet dat we ijzer met handen kunnen breken", zegt Streep nuchter. "Maar het geeft al een goed gevoel te weten dat je niet alleen staat." Het adres van de stichting Wijze Vader is Ardennenlaan 4, 1966 RV Heemskerk.

dwaze vader