Brabants Nieuwsblad, dagblad West-Brabant, dinsdag 19 maart 1996, door Jeannine Hermans

De pijn van een vader

Albert Streep heeft zijn kinderen al vijf jaar niet mogen zien. Met zijn kruistocht hoopt hij begrip te kweken voor zijn situatie en die van duizenden andere vaders.

ROOSENDAAL -- Hij werd beschuldigd van incest met zijn zoontje en vecht al jaren tegen de 'corruptie bij Justitie'. Toch geeft hij de moed niet op. Tijdens zijn kruistocht door Nederland vraagt Albert Streep aandacht voor alle vaders die hun kinderen niet meer mogen zien. Gisteren was hij in Roosendaal. Toen het huwelijk van Streep op de klippen liep, werden zijn kin- deren Wim (1986) en Suzan (1988) aan hun moeder toegewezen. De afgelopen vijf jaar heeft hij ze niet meer gezien. "Maar daarvoor al frustreerde mijn ex-vrouw de bezoekregeling. En uiteindelijk beschuldigde ze mij van incest met mijn zoontje." Een rechterlijke uitspraak is er nooit geweest. Door een procedure fout werd de zaak geseponeerd, tot grote ergernis van Streep. "Ik ben nooit vrijgepleit van die beschuldiging, en kan daarom geen klacht wegens smaad indienen."

Lotgenoten
Streep, afkomstig uit Heemskerk, was bijna acht jaar bij de marine en werkte tien jaar als beveiligingsbeambte. Vervolgens belandde hij in de WAO. Toen duidelijk werd dat hij zijn kinderen niet meer te zien kreeg, besloot hij een kruistocht te ondernemen. "Niet alleen voor mezelf, maar ook voor al die duizenden lotgenoten. Hier in Roosendaal bijvoorbeeld kwam ik een man tegen die zijn kinderen al in geen twintig jaar heeft gezien. En vergeet de vele grootouders niet die door zo'n situatie worden getroffen."
Hij trekt door heel Nederland en verzamelde onder meer tienduizend handtekeningen op de zwarte markt Beverwijk.


"Die heb ik vorig jaar september aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Justitie. Maar ik heb zelfs nooit een ontvangstbevestiging gehad." Justitie is corrupt. Dat staat voor hem als een paal boven water. "De IRT affaire bewijst het. Van Randwijck met zijn gouden handdruk, het zijn dezelfde mensen die ervoor zorgen dat ik mijn kinderen niet mag zien. En Nederland zwijgt. Democratie? Grondwet? Een lacher."

Fout
Toen Streep op weg ging, werd hij de 'dwaze vader' genoemd, naar het voorbeeld van de Zuid-Amerikaanse moeders die hun kinderen kwijt zijn.


"Maar steeds vaker worden we wijze vaders genoemd. De mensen beginnen te beseffen dat er iets goed fout zit in Nederland. In die vijf uur dat ik per dag met mijn bord - door een bepaalde stad loop, kom ik zeker vijf, zes vaders tegen die hetzelfde doormaken. Straks kan niemand meer zeggen: Ich habe es nicht gewusst."
Zijn kruistocht zit er bijna op. "Ik heb bijna alle provinciehoofdsteden bezocht, plus een aantal andere plaatsen. Ik moet alleen nog naar Assen. Wat er daarna gebeurt, weet ik nog niet. In ieder geval erop blijven hameren dat het anders moet." De stichting Wijze Vader is bereikbaar via tel. 0251-245342 in Heemskerk.

omgangsonrecht