De Limburger, 24 juli 1995

Hij trekt al bijna anderhalf jaar door Nederland met een groot bord, waarop in een rood hart staat te lezen 'Vader mist kind'. Op een kleiner bord staat 'Nederland schendt mensen-rechten'.
Albert Streep (38) uit Heemskerk is een Dwaze Vader.
Door een uitspraak van de rechter mag hij zijn kinderen niet meer zien. Streep vindt dat onrechtvaardig en protesteert daartegen in heel Nederland.Albert Streep wil zijn kinderen weer kunnen zien

Dwaze Vader op kruistocht

Van onze verslaggever


"Dwaze Vader Albert Streep demonstreerde zaterdag in Roermond".

Foto (Han Jansen)

Roermond, 24 juli 1995 - Albert Streep behoort tot een groep van ongeveer zestienhonderd mannen die zich hebben verenigd in de Stichting Dwaze Vaders. Met elkaar hebben de mannen gemeen dat ze van de rechter hun kinderen niet meer mogen zien.

"Dat is een zeer groot onrecht", vindt de Heemskerkenaar, die zaterdag met zijn protestborden in Roermond neerstreek en daar nog een aantal dagen zal blijven. Sinds 1991 heeft hij zijn kinderen Suzan (7) en Wim (9) niet meer gezien, omdat de rechter dat zo wil.

Incest
"Toen mijn vrouw bij me weg wilde en de scheiding aanvroeg, wilde ze niet dat ik de kinderen nog zou zien. Om dat te bereiken stapte ze naar de rechter en beschuldigde mij daar van incest en andere erge dingen. Het waren allemaal leugens. Ondanks alle bewijzen die ik tegen die onterechte beschuldigingen aanvoerde, geloofde de rechter haar verhaal. Wat is er erger dan geen omgang meer te mogen hebben met je eigen kinderen? Aan dit soort schendingen van de mensenrechten doet niemand iets in Nederland. Vandaar dat dit onrecht mij op kruistocht door Nederland drijft", vertelt Albert Streep. Hij wil zijn tocht pas beŽindigen als hij alle steden van ons land is afgereisd met het doel zoveel mogelijk mensen te laten weten dat volgens zijn heilige overtuiging de vaderlandse rechtspraak niet deugt.

Zwijgend
Voorbijgangers kijken verbaasd op als ze de ex-marineman uit Heemskerk bij de Munsterkerk zwijgend zien staan. Af en toe reageren ze. Een vrouw vraagt of ze wat voor hem kan doen. Dat gebeurt vaker. In Den Bosch kreeg de Dwaze Vader laatst van een chauffeur, die medelijden met hem had, een reep chocolade. In Maastricht riep een passerende lolbroek, wijzend naar het grote rode hart op het protestbord: "Bent u soms van de Hartstichting?" Van geekscheerderij ligt Streep niet wakker. "Wat is er nu eigenlijk dwaas aan wat ik doe? Dat ik met een bord voor mijn kop loop? Of is het dwaas dat ik al meer dat vier jaar mijn eigen kinderen niet heb kunnen zien? Ik houd het op dat laatste.

Onzichtbaar
De Dwaze Vader uit Heemskerk is er op zijn kruistocht achter gekomen dat hij aandacht vraagt voor een probleem dat veel groter is dan hij aanvankelijk dacht. "Het speelt voor vele duizenden Nederlanders. Overal waar ik kom en overal waar ik heen reis, kom ik ze tegen. Mensen, zowel mannen als vrouwen, die hun kinderen niet meer mogen zien. Het is een bijna onzichtbaar onrecht dat ik zichtbaar probeer te maken. Vergelijk het met elektriciteit en wind: je ziet het niet, maar het is er wel".

In 1990 werd Streep arbeidsongeschikt verklaard. Daarom kan hij nu alle tijd in zijn actie steken. "In de grotere steden waar ik kom, blijf ik meestal een week. Dan ga ik weer naar een andere plaats. Hoelang ik hier nog mee doorga kan ik niet zeggen. Zolang de Heer mij daar de kracht voor geeft, zal ik in elk geval niet ophouden. Ik doe dit immers niet alleen voor mij, maar voor duizenden andere lotgenoten".
De tweede dinsdag van september is Albert Streep met de andere Dwaze Vaders in Den Haag. De leden van de Haagse stichting komen elk jaar op die dag bij elkaar om massaal te demonstreren.

dwaze vader