De Limburger, dinsdag 2 mei 1995, door Gertjan Harberink

Dwaze vader wil zijn kinderen weer zien

De Dwaze Vader A. Streep wil zijn kinderen weer zien. Foto: Paul Mellaart

MAASTRICHT -- Het is aangenaam warm op het Maastrichtse Vrijthof. Jongeren zitten in groepjes op het plein. Een duif pikt broodkruimels van de grond. Midden op het plein staat een man met een groot wit bord waarin een rood hart geschilderd is. 'Vader mist kind', staat er met witte letters in het rode hart.

De 38-jarige A. Streep uit Heemskerk is een Dwaze Vader. AI vier jaar heeft hij zijn kinderen, de zesjarige Suzan en de achtjarige Wim, niet meer gezien. "Ik wil dat de mensen weten wat er aan de hand is, daarom sta ik hier", zegt hij.
In zijn linkerhand houdt Streep het bord met zijn noodkreet. In zijn andere hand houdt hij een klein bordje met daarop de tekst "Nederland schendt mensenrechten", en op de achterkant, "niemand doet er wat aan."
Zijn vrouw scheidde van hem en wilde niet dat hij de kinderen nog zag. Om dat te bereiken schakelde ze de rechtbank in. "Ik werd onterecht beschuldigd van incest en weet ik veel wat nog meer. Misselijk word ik ervan!'

Arbeidsongeschikt
De beslissing van de rechter viel nadelig uit voor Streep. Hij mocht zijn kinderen niet meer zien. "Het liep helemaal fout." In 1990 werd hij arbeidsongeschikt verklaard. Zijn baan als beveiligingsbeambte moest hij opgeven. In die periode kwam hij in contact met de Haagse stichting Dwaze Vaders. Deze stichting houdt zich bezig met problemen rond omgangsrecht. Ieder jaar, op de tweede dinsdag van september, verzamelen de leden van de stichting zich in Den Haag om te demonstreren. " We willen Nederland duidelijk maken dat er onrecht gepleegd wordt waarvan iedereen getuige is."
Voortdurend wordt hij benaderd door mensen die willen weten waar hij mee bezig is een fietser stopt even bij Streep. "Bent u van de hartstichting of zo", grapt hij. Streep glimlacht en gaat staan. "Kijk eens goed, wat denkt u dat ik met mijn kreet bedoel?" Geduldig staat hij de man te woord. De zoveelste vandaag.

Nadenken
Al een jaar trekt Streep door Nederland. Hij doet alle provinciale hoofdsteden aan. "Ik blijf een week en ga dan weer verder. " Hoe lang Streep nog doorgaat met zijn kruistocht weet hij niet. "Zolang de Heer mij daar de kracht voor geeft", zegt hij schouderophalend.
De volgende stad die hij aan wil doen is Leeuwarden. "Ik doe het al lang niet meer voor mezelf. Ik sta hier ook voor de vele duizenden vaders in Nederland die in dezelfde situatie verkeren als ik. Ik wil dat de mensen daarover nadenken wanneer ze mij zien. Je mag me dwaas noemen. Daar heb ik geen problemen mee", vertelt Streep. "Wat pas echt dwaas is, is dat het in Nederland nog steeds nodig is dat iemand met een bord de straat opgaat om aandacht te vragen.
De zon schijnt. Het is druk in de stad. Streep wijst naar de winkelstraat die uitkomt op het Vrijthof. "Ik denk dat ik daar maar eens rond ga lopen", zegt hij. Een paar jongeren kijken hem smalend aan. Het interesseert hem niet. Streep tilt zijn beschilderde bord omhoog en begeeft zich met ferme passen in de richting van het winkelend gewoel.


omgangsonrecht