Haagsche Courant, woensdag 26 april 1995, door Willem Goudriaan


Blokkade Dwaze Vaders bij advocatenkantoor

Dwaze Vaders voor de deur van het advocatenkantoor Kortman

Den Haag -- 'Dit kantoor is besmet', 'Ik wil mijn kind zien' en 'Help, mijn kind verzuipt' waren enkele leuzen die boze leden van de stichting 'Dwaze Vaders' gisteren met krijt aanbrachten op de gevel van het advocatenkantoor Kortman aan de Laan Copes van Cattenburch in Den Haag. Ze blokkeerden ruim een uur de toegang tot het pand.

De gescheiden vaders vinden dat veel advocaten er kwalijke praktijken op nahouden om te bewerkstelligen, dat ze hun kinderen niet meer mogen zien. In zaken die te maken hebben met dit 'omgangsrecht', zouden de advocaten zich bedienen van leugens en bedrog, met als enige doel 'hun zaak' te winnen.
"Zeg maar tegen de rechter, dat uw ex-man incest met de kinderen heeft gepleegd. Dan bent u de komende vijf jaar van hem af, is volgens voorzitter Tjerk Bakker van de stichting het advies dat veel advocaten aan gescheiden vrouwen geven. Bij drie kantoren in Nederland hielden de vaders daarom gisteren protestacties: in Enschede, Tilburg en Den Haag.

Crimineel
Het kantoor van Kortman in Den Hartog is volgens de vaders een typisch voorbeeld van een besmet kantoor'. Tjerk Bakker. "Ik kan er zelf over meepraten. Kortman beschilderde me voor de rechtbank af als een gevaarlijke, agressieve crimineel terwijl ik alleen op de voordeur van de woning van mijn ex-vrouw mijn hartenkreet had geschilderd. 'Ik wil mijn kind zien'.
Dertien boze vaders wilden gisteren het kantoor van Kortman bezetten, maar na overleg gingen ze ermee akkoord dat alleen Bakker en twee andere bestuursleden werden toegelaten om hun grieven op tafel te leggen. De andere actievoerders hielden intussen buiten iedereen tegen die het kantoor wilde binnengaan. De politie liet zich niet zien.

Advocaat Kortman was zelf niet aanwezig, maar namens hem ontkende mr. H.H. Barendrecht alle beschuldigingen. "Ik heb er uiteraard wel begrip voor dat een vader teleurgesteld is, als hij zijn kind niet meer mag zien. Maar dit kantoor gebruikt geen leugens, dat is voor honderd procent zeker. Het idee dat wij moeders zouden adviseren een valse beschuldiging van incest te doen, is absurd. We zouden er niet over piekeren".


omgangsonrecht