Haarlems Dagblad, zaterdag 31 januari 1995
dwaze vader


Dwaze Vader doet Haarlem aan

Albert Streep vraagt op opvallende wijze aandacht voor zijn hartepijn.

Als het aan hem ligt en het regent niet te veel, komt heel Haarlem hem deze dagen tegen : Albert Streep uit Heemskerk. Een grote man die een bord boven zijn hoofd meezeult met een rood hart erop, en de text : 'Váder mist kind'. Naast zijn gezicht vermeldt een kleiner bord : 'Nederland! schendt mensenrechten!' Haarlem is de zoveelste stad die kennis met hem maakt. "Ik loop overal een paar dagen rond, zodat iedereen kan zien dat vaders van hun kinderen houden. Al is het er maar één." Het winkelend publiek kan nauwelijks om hem heen. De verbeten man gaat zwijgend midden op straat staan. Gevraagd om uitleg declameert hij, met luide stem. Streep is een gescheiden man die geen contact meer met zijn kinderen mag hebben . "Ik ben één van die duizenden ouders die valselijk van incest wordt beschuldigd", zegt Streep, terwijl hij een folder van de stichting Dwaze Vaders tevoorschijn trekt. "Van het gerechtshof mag ik de kinderen niet meer zien. Er wordt steeds wat anders gezocht. Nou zeggen ze weer dat ik me niet kan inleven in de gevoelens van anderen. Maar wie kan zich inleven in mij?"

"Als ik heel rustig om elf uur `s avonds foldertjes met de waarheid in brievenbussen doe, krijg ik een straatverbod. Begrijp je dat nou? Ik had er in de buurt waar mijn vrouw woont bijgeschreven 'dit gebeurt ook in uw straat'. Met de namen en het adres van de kinderen erbij. Maar in die folder stond alleen de waarheid. Dan krijg ik een straat-, contact-, schrijf- en belverbod."

"Mijn vrouw heeft mij begin 1990 verlaten. Ik ben niet weggegaan, nee, zij! Anderhalf jaar later mocht ik de kinderen niet meer zien. Ze zijn nu zes en acht. Ze hebben tegenover de rechter verklaard dat ze hun vader niet willen zien. Alle kinderen houden van hun ouders, zo is de natuur. Wie heeft ze dan geíndoctrineerd? Ik niet, want ik heb ze al jaren niet gezien."

Ën wat is willen in zo'n situatie? Kijk, veel Russen willen ook niet aan de vrijheid die ze gekregen hebben. Alleen, aan menselijke logica wordt niet gedacht. befehl ist befehl. En we zeggen allemaal: wir haben es nicht gewusst." Getverdemme, zegt een langslopende vrouw tegen haar vriendin terwijl ze haar pas versnelt. Maar Streep heeft ook fans. Een man met een peuter op zijn schouders vraagt waar hij zijn handtekening kan zetten. Dat gaat niet, zegt Streep. Hij heeft geen lijsten bij zich. "Nou", slaat de man hem op de schouder, "Ik vind het heel goed hoor, dat je dit doet. Succes!" De reacties wisselen, zegt Streep. Ëcht agressieve reacties heb ik nog niet gehad. Ik kwam net een oma tegen die haar kleinkinderen niet meer mag zien, daar heb ik een hele tijd mee staan praten. Het spreekt de mensen aan, want ik heb het over hartezaken, niet over corrupte politici." Streep gaat voorlopig door met zijn actie. "Ik wil mensen in veel plaatsen bekend maken met de hartepijn van duizenden vaders en tienduizenden kinderen. Ik wil ook met mijn zaak naar de Hoge Raad. Iedereen raadt het mij af, maar ik strijd voor bloedbanden. Mijn ex liegt en bedriegt. Er is bij mij niets ernstigs gebeurd. Net als bij al die duizenden andere vaders."

"Ik zeg heus niet dat ik perfect ben. Durft u te beweren dat u perfect bent? Er zijn er die natuurlijk die wčl perfect zijn. Rechters, ministers, de Koningin uit wiens naam dit allemaal gebeurt. Die zijn perfect, ik niet."


echtscheiding