IJmuider Courant/de Kennemer, 05 november 1994

Handtekeningenactie op weekmarkt

'Hartenheer' bedelt om bijval

De Heemskerker weet met het bord, waarop een vuurrood hart is geschilderd, een gevoelige snaar te raken bij de 
      mensen die op zijn weg komen.

Een Heemskerkse vader schreeuwt elke donderdag om aandacht op de IJmuidense weekmarkt met een meegedragen bord waarop de hartekreet 'Vader mist kind'. Marktbezoekers kunnen hem met plaatsing van hun handtekening een hart onder de riem steken. De 'standwerker voor zichzelf' kreeg zijn twee kinderen (nu 6 en 8 jaar) aanvankelijk nog wel te zien nadat zijn huwelijk vier jaar terug was stukgelopen. Sinds juli 1991 is het contact volledig verbroken.
De Heemskerker weet met het bord, waarop een vuurrood hart is geschilderd, een gevoelige snaar te raken bij de mensen die op zijn weg komen. De tekst spreekt aan. Zijn -uiteraard - eenzijdige verhaal doet de rest. De man komt behalve in Ijmuiden ook op de Beverwijkse Bazar. Hij heeft inmiddels ruim 3.700 handtekeningen verzameld. Ze worden doorgespeeld naar de Stichting Dwaze Vaders in Den Haag, ter ondersteuning van nog te voeren juridische acties.

De Heemskerker opereert niet namens de landelijke stichting, maar wat hij doet strookt wel met het gevoerde beleid. Voorzitter Tjerk Bakker schaart zich met enige distantie achter de actie. "Het recht op contact van kinderen met beide ouders is elementair. Elke activiteit in die richting juichen wij doe."

Een marktbezoekster houdt de pas in en gist. "Iets van de Hartstichting ?" Mis. Het ware verhaal is snel verteld. "Ik sta hier voor me zelf, maar dat vader kun je natuurlijk dubbel verstaan. Vader in de hemel die zijn kinderen mist." De man evangeliseert tussendoor. Fout, moet hij niet doen, zegt voorzitter Bakker over de Heemskerkse Dwaze Vader.

De "Hartenheer" vergoelijkt dat. "Door alle ellende heen heb ik de Here leren kennen. Ik draag dat alleen uit als iemand ernaar vraagt." Hij wordt geplaagd door wat hij noemt "hartepijn". Ik mis mijn kinderen elke dag. Een vorm van wraak van mijn ex, die met de kinderen in IJmuiden woont. Beneden alle peil. Ze weet wat ze mij hiermee aandoet. Ik hou heel veel van die twee, zet dat maar in de krant."

De man met het bord wordt door de marktmensen overigens maar matig gewaardeerd. "Ga toch naar huis, man" voegt een koopman hem toe. "Scheep ons niet met je ellende op." De Heemskerker geeft geen krimp. "Ik blijf hier elke week komen. De mensen leven met me mee. Dat verzacht het leed dat bij mij heel diep snijdt."

omgangsonrecht