Uitdaging, krant voor christenen met visie, 25 februari 2001 

 


Een boodschap met een dubbele bodem

HEEMSKERK -- Eigenlijk vindt hij het hypocriet, zo'n zwarte voorkant als Uitdaging de afgelopen maand had. Als christenen het niet eens zijn met het wetsvoorstel om euthanasie te legaliseren, zijn ze daar mooi te laat mee, vindt Albert Streep.

"Sommige christenen lijken met een roze brilletje op te leven, en ze negeren de maatschappelijke ontwikkelingen. Als er wetten ontstaan zoals het legaliseren van euthanasie, dan is dat omdat christenen hun mond houden", zegt hij.

Streep heeft aan den lijve ervaren hoe oorverdovend stil het soms kan zijn in christelijk Nederland wanneer het gaat om onrecht. Toen zijn vrouw hem verliet, werd het hem onmogelijk gemaakt zijn kinderen te zien. Nu al tien jaar lang voert Streep een eenzame strijd voor omgangsrecht. Hij klopte aan bij instantie na instantie en ook tal van christelijke organisaties hoorden Streep's roep om hulp. "Niemand reageerde", zegt Streep. Hij heeft geen hoge pet (meer) op van christelijk Nederland. "Ik heb zo'n veertig van de grote christelijke organisaties aangeschreven om hulp te vragen bij dit onrecht. Van slechts één, de Broederschap van Jezus, kreeg ik een antwoord. Zo is christelijk Nederland,"

Albert Streep met zijn bord in Haarlem

Hij is, zegt hij, in veel christenen teleurgesteld. "De christenen hebben nooit hun mond opengedaan, en staan nu op de barricaden, nu het te laat is. Maar als Bert Dorenbos op de Dam staat om met Schreeuw voor Leven te protesteren tegen abortus is er bijna niemand bij." 'Maar zijn geloof in Jezus heeft Streep door dat alles niet verloren. Als een eenzame kruisvaarder loopt hij evangeliserend door Nederland, voorzien van een levensgroot bord. Om dat alles in banen te leiden is zelfs een heuse stichting opgericht, Wijze Vader.

Vanaf 1994 heeft Streep letterlijk Nederland doorkruist in de stijl van de profeet Hosea. Hij nam de trein naar een bepaalde stad en liep daar dan een week lang rond met een groot bord waarop een vuurrood hart is geschilderd met daarbij de woorden 'Váder mist kind'. Honderdduizenden Nederlanders moeten in de loop der jaren met Streep's boodschap geconfronteerd zijn geweest. Want hij was op menig groot evenement opvallend aanwezig. Van het Haagse Parkpop tot het druk bezochte Sail Amsterdam.

Met het bord ondersteunt Streep de stichting 'Dwaze Vaders', een organisatie van vaders die als gevolg van wettelijke omgangsregelingen hun kinderen nooit meer te zien krijgen. "Omgangs-on-recht" noemt Streep dat. Maar zijn bord vertelt meer. De tekst bevat een dubbele boodschap. Vragen van omstanders geven de mogelijkheid te wijzen op de Hemelse Vader die op zoek is naar Zijn verloren kinderen. Het is een oproep aan Nederland om terug te keren tot God. Hoon is niet zelden zijn deel. Hij wordt veel uitgelachen en tegengewerkt. Maar er zijn ook veel mensen geraakt door zijn boodschap en er wordt geluisterd naar wat hij te vertellen heeft. In bijna elke plaats waar hij komt wordt hij wel benaderd door een journalist van het plaatselijke sufferdje. Zodoende heeft hij ook in menig krant zijn boodschap van Gods liefde voor Zijn kinderen al kwijt gekund.

De laatste jaren loopt Streep niet zoveel meer met het bord rond. Zijn taak in Nederland ziet hij als volbracht. Nu is hij veel in het Afrikaanse Ghana te vinden waar hij zijn verhaal kan vertellen in alle daar aanwezige kerkelijke denominaties. "Daar wordt wat ik vertel wel geaccepteerd."